Mazkaloriju produkti

Katru reizi, kad mēs gatavojamies kārtējai svara samazināšanas tūrei, mēs apbruņojamies ar jaunām teorētiskām zināšanām, kuras dod mums zināmu brīvību un palīdz darboties tā, lai mēs iegūtu veselību un skaistumu. Vienas no tādām zināšanām ir māka pareizi novērtēt mūsu ēdiena kaloritāti, bet kā jebkurā jomā, arī šajā, nevajadzētu nonākt līdz fanātismam.

Kalorijas, tas ir enerģijas daudzums, kura atbrīvojas mūsu organismā pēc pārtikas produktu sagremošanas. Galvenās ēdiena sastāvdaļas ir olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Katrai sastāvdaļai ir savs enerģijas daudzums un tas var ļoti atšķirties atkarībā no tā, kāds produkts ir lietots. Lai vieglāk varētu sarēķināt kalorijas, tika pieņemtas vidējās mērvienības un tagad katram, kurš kaut vienreiz ir aizdomājies par kalorijām ir zināms, ka vienā gramā tauku ir aptuveni 9,3 kilokalorijas, vienā gramā olbaltumvielu – 4,1 kilokalorijas, bet vienā gramā ogļhidrātu ir aptuveni 4,1 kilokalorijas. Izņemot šo trijotni, produkti vēl var saturēt citronskābi – vienā gramā 2,2 kilokalorijas, saldinātājus – vienā gramā 2,4 kalorijas, alkoholu – vienā gramā 7,1 kilokalorijas, u. c.

Šajā brīdī, daudzi no mums iekrīt slazdā. Vēloties samazināt kaloriju daudzumu, mēs attiecīgi pērkam produktus ar pazeminātu tauku saturu, tas ir mazkaloriju produktus, un ceram, ka būsim atbrīvojusies no galvenā kaloriju piegādātāja. Bet, tā rīkoties, ne vienmēr ir prātīgi. Piemēram, atšķirība starp piena un vājpiena produktiem, kādreiz ir ļoti minimāla un tāpēc padoms, ka dzerot kefīru var notievēt, ne vienmēr ir vietā. Turklāt, atteikšanās no visu veidu tauku lietošanas, var negatīvi ietekmēt veselību, jo mūsu organismam tie ir vienkārši nepieciešami. Viss ir atkarīgs no to daudzuma.

Par mazkaloriju produktiem, viennozīmīgi varam nosaukt dārzeņus un augļus. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām, kurus mūsu organisms nav spējīgs pārstrādāt, tāpēc tās no mūsu organisma tiek izvadītas kopā ar kaitīgajām vielām. Tās palīdz normalizēt vielmaiņu, palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos, pazemina holesterīna līmeni asinīs. Dārzeņus un augļus vēlams ēst svaigā veidā. Tāda produktu lietošana ļaus jums saņemt vitamīnus, turklāt, uzņemtie augu valsts enzīmi ļoti palīdzēs jūsu vielmaiņai.

Bet, lai cik labi arī ir svaigie dārzeņi un augļi, pilnībā nodrošināt organismu ar visām nepieciešamajām vielām, tie nav spējīgi. Cilvēkam ir nepieciešama gaļa, zivis, graudi, maize, piena produkti, u. t. t. Sastādīt sabalansētu ēdienkarti nav sarežģīti, galvenais ir atcerēties, kuri produkti ir saderīgi savā starpā un aptuveni aprēķināt uzņemtā ēdiena kaloriju daudzumu. Tātad, sievietēm dienā ir vajadzīgas aptuveni 1500 kilokalorijas, bet vīriešiem – 2200 kilokalorijas. Šie skaitļi var mainīties atkarībā no katra cilvēka fiziskās slodzes, fiziskajām aktivitātēm, vecuma un veselības stāvokļa.

Tieši tāpat kā pārtikas produkti, cilvēkam, ļoti nepieciešams ir arī ūdens. Ūdens ir ne tikai šķidrums ar viszemāko kaloriju daudzumu (tajā vispār nav kaloriju), tas ir arī lielisks, universāls šķīdinātājs. Ūdens loma, mūsu organismā, ir milzīga, tikai ļoti daudzi cilvēki par to aizmirst. Ūdens veicina skābekļa piegādi šūnās, transportē pārtikas vielas, nodrošina šūnas ar šķidrumu, novērš to salipšanu, paātrina reģenerācijas procesus organismā, u. c. Ūdens lietošanas noteikumi ir ļoti vienkārši. Katru dienu izdzeriet 30 ml ūdens uz katru kilogramu svara. Tātad, ja jūs sverat 75 kg, jums dienas laikā vajag izdzert ne mazāk par 2,25 litriem ūdens. Daudzi uzskata, ka vajag dzert tikai tad, kad sajūt slāpes, tas nav pareizi. Sāciet dienu ar glāzi karsta ūdens un ik pēc stundas izdzeriet glāzi ūdens, pat ja jums negribas.

CLOSE
CLOSE