Kas ir diēta? – Mans skatījums!

Mūsdienās reti kurš nezina, kas ir diēta. Dažiem izdodas ne tikai ievērot diētu, bet, vēl arī dalīties ar citiem savā personīgajā pieredzē un speciālu ēdienu gatavošanas receptēs, tādā veidā papildinot jau tā milzīgo diētu sarakstu. Tagad ir pieņemts, ka cilvēki ļoti lielu uzmanību pievērš savam ārējam izskatam un tāpēc, martā, pirms vasaras pludmales sezonas sākuma, pirms Ziemassvētkiem, kad jādodas uz balli, vai kādiem citiem, jums vien zināmiem svētkiem sākas diētu bums un uz jautājumu, kas ir diēta, ir spējīgs atbildēt, man tā liekas, pat skolnieks.
Bet kas tad ir diēta? Ja atveram medicīnisko enciklopēdiju vai medicīnisko vārdnīcu, tad sastopamies ar to, ka šim vārdam ir ļoti daudz skaidrojumu. Tulkojumā no grieķu valodas vārds diaita nozīmē – dzīves veids un ēšanas režīms. Par diētu tiek uzskatīts speciāli izstrādāts ēšanas režīms, kur sastādot vērā tiek ņemtas konkrētā cilvēka organisma iespējas. Ēšanas režīma laikā cilvēkam ir jālieto produkti un ēdieni, kuri atbilst noteiktam, ķīmiskam sastāvam, kuru nosaka dietologi. Ēdiens jāuzņem noteiktos laika intervālos, pirms tam tas attiecīgi jāapstrādā.

Diēta var būt racionāla, tā būs paredzēta cilvēkiem, kuriem nav īpašu veselības problēmu un kura būs atbilstoša viņa vecumam, darba režīmam un dzīves veidam. Sportistiem, skolēniem, balerīnām, cilvēkiem, kuri strādā kaitīgos rūpnieciskos apstākļos, viņiem visiem, ir vajadzīga speciāla, sabalansēta diēta, kurā tiek izmantoti attiecīgi produkti, kurus uzņemot cilvēks saņem visas dzīvībai un veselībai nepieciešamās sastāvdaļas.

Ja cilvēkam ir problēmas ar veselību, piemēra, alerģiskas saslimšanas, tad palīgā nāks speciāla, ārstnieciska diēta. Dietoloģija ir zinātne, kura nodarbojas ar ārstnieciskās ēšanas pētīšanu un tieši šī zinātnes joma rūpējas par to , lai katrā gadījumā tiktu izstrādāta individuālā, tieši šim cilvēkam paredzētā diēta. Ārstnieciskās diētas mērķis ir samazināt, vai mīkstināt kaitīgo medicīnisko preparātu iedarbību uz organismu, uzlabot slimības norises gaitu, bet dažos gadījumos – veicināt pilnīgu izārstēšanos.

Lūk tāpēc, vārdi diēta un tievēšana, nav sinonīmi. Diētas notievēšanai ir atsevišķs to klāsts milzīgajā diētu saimē, kuras kalpo ļoti dažādiem mērķiem, jo kādreiz ir vajadzīgas diētas ne tikai priekš tam, lai nomestu svaru, bet tieši otrādi, ir vajadzīgas, lai uzņemtu svaru.

Ārstnieciskajām diētām nav tik daudz un dažādu variantu, ka diētām, kuras ir paredzētas, lai nomestu lieko svaru, bet tieši ārstniecisko diētu slava, laikam ejot, nav zaudējusi savu labo slavu un reputāciju.

Kā radās diēta?

Ja ieskatāmies pagātnē, tad izrādās, ka diētas savu attīstību ir sākušas kopā ar ģeometriju. Pitagors, kurš radīja daudzu aksiomu un teoriju ir slavens ar vēl vienu izgudrojumu – paša personīgo diētu, kuru vēlāk pēcteči tā arī nosauca par “Pitagora” diētu. Pitagora diētas galvenā īpatnība ir tā, ka viņš no savas ēdienkartes izslēdza pākšaugus un dzīvnieku gaļu, jo viņa diētas mērķis bija nevis notievēšana, bet atbrīvošanās no vēdera gāzēm.

Medicīnas pamatlicējs Hipokrāts savā traktātā “Par diētu” uzsvēra, ka produktus ēšanai jāizvēlas ļoti individuāli, ņemot vērā cilvēka vecumu, gadalaiku un pat, cilvēka dzīvošanas vietu.

Dietoloģijas pamatlicējs, ārsts Asklepiāds uzstāja, ka jebkuru slimību var izārstēt ar pareizi sabalansēta ēdiena palīdzību, ievērojot attiecīgu diētu.

Diētas notievēšanai ir parādījušās samērā nesen, aptuveni pirms 200 gadiem. Pirmās diētas aicināja cīņā pret totālu aptaukošanos, bet XX. gadsimtā tās kļuva pat visaptverošu izklaidi. Pēc kara nomainījās attieksme pret dzīvi, nomainījās tās temps un skaistuma kanoni, tagad tie prasīja upurus, kuri izpaudās slaidu, sportisku, patstāvīgu sieviešu izskatā. Bet kaloriju skaitīšana, ar kuru nodarbojas gandrīz visi, parādījās mazliet agrāk – XX. gadsimta sākumā.

CLOSE
CLOSE