Ajūrvēdas diēta

Ajūrvēdā diētas pamatprincipi tiek noteikti, balstoties uz cilvēka tipu, ko galvenokārt nosaka dominējošā doša. Cilvēkā mīt trīs došas – Vata, Pitta, Kapha – un atkarībā no tā, kura doša ir dominējošā, tiek noteikts cilvēka tips, kas arīdzan ir nosaukts došu vārdā. Jāpiemin, ka veselam cilvēkam visas došas ir līdzsvarā. Saskaņā ar konkrēto, dominējošo došu, uzturā tiek iekļauti konkrēti produkti, kā arī konkrēti produkti tiek izslēgti no tā, un viss ar mērķi – līdzsvarot došas, tādējādi uzlabojot gan fizisko, gan garīgo veselību. Kā zināms, vesels ķermenis ir skaists ķermenis, tāpēc pastāv cerība, ka, ēdot saskaņā ar savu došu, arī jums ir iespēja iegūt sen kārotās ķermeņa aprises.

Balstoties uz fiziskām īpašībām, kas aprakstītas turpinājumā, nosakiet savu dominējošo došu un līdz ar to arī savu tipu. Mēdz būt arī tā, ka dominē divas došas, kas veido arī dubultu cilvēka tipu. Ļoti retos gadījumos cilvēkā ir novērojamas visu došu iezīmes.

  • Vata, kas pārstāv vēja stihiju, ir smalkas miesas būves, tai ir smalki kauli, mazs vai, gluži pretēji, garš augums, tā slikti pieņemas svarā, tai ir sausa, vēsa un raupja āda, uz ķermeņa ir labi redzamas vēnas, tai ir cieti un sausi mati, tai ir nelielas, bet dzīvas acis, kā arī plānas, sausas un viegli sprēgājošas lūpas.
  • Pitta, kas pārstāv uguns stihiju, ir vidēja auguma un miesas būves, tai ir normāls svars ar labi attīstītiem muskuļiem, tai pārsvarā ir silta āda, kā arī rokas un kājas.
  • Kapha, kas pārstāv ūdens stihiju, ir neliela auguma, ar stipru un labi attīstītu ķermeni, tai ir bieza, mitra āda, lielas plaukstas un pēdas, kā arī raupji sejas vaibsti.

Sekojiet katram tipam ieteicamajam uzturam un garšvielām, un tievējiet veseli!

  • Vatai ir jālieto viegli sagremojams, silts, barojošs, salds un sāļš uzturs, bet no uztura jāizslēdz grūti sagremojama un auksta pārtika. Palīdz tādas garšvielas kā kumīns, krustnagliņas, ingvers, ķiploks, safrāns un hings.
  • Pittai ir jālieto atvēsinošs, kraukšķīgs, salds, rūgts un enerģiju sniedzošs uzturs, bet no uztura jāizslēdz skāba un asa pārtika. Palīdz tādas garšvielas kā kardamons, koriandrs, kurkuma un fehnelis.
  • Kaphām ir jālieto viegls, silts, sauss, ass, rūgts un uzbudinošs uzturs, bet no uztura jāizslēdz piens, kā arī trekna un salda pārtika. Palīdz tādas garšvielas kā čilli, pipari, ingvers, kurkuma, Methi un sinepju sēklas.
  • Vatai – Pittai ir jālieto salds, barojošs, stabilizējošs un regulārs uzturs, bet no uztura jāizslēdz pārāk asa pārtika. Palīdz tādas garšvielas kā kumīns, koriandrs, safrāns, kardamons un fenhelis.
  • Vatai – Kaphai ir jālieto silts, viegli skābs un ass, kā arī viegli sagremojams uzturs, bet no uztura jāizslēdz aukstu pārtiku vai daudz svaigus dārzeņus un augļus. Palīdz tādas garšvielas kā ingvers, krustnagliņas, kanēlis, hings, kumīns un baziliks.
  • Pittai – Kaphai ir jālieto rūgts un savelkošs uzturs, bet no uztura ir jāizslēdz piena produkti. Palīdz tādas garšvielas kā kurkuma, koriandrs un methi.
  • Vattai – Pittai – Kaphai ir jālieto daudzveidīgs uzturs, kas pārstāv visus garšas virzienus. Palīdz tādas garšvielas kā ingvers, kumīns, baziliks, kardamons un safrāns.
CLOSE
CLOSE